Son Başşehir Gırnata'da Endülüs Medeniyetinden Kalan Eserler II (Nasrî Yusûfiye Medresesi)



    Bugün yerinde Büyük Kilise ya da Katedral bulunan Gırnata Ulucâmii’nin hemen bitişiğindedir. Kayseriye denen kapalıçarşı da medresenin yanındadır. Bundan anlaşılıyor ki, burası Endülüs Gırnata’sının merkeziydi.

Gezi Alemi ::::: İspanya ::::: Granada ::::: Bir Endülüs Klasiği ...


       I. Yûsuf'un (733-754/1333-1354) 750/1349 yılında bu büyük medreseyi inşa ettirmesine kadar dinî ilimler câmilerde tedrîs olunuyordu. Bu medresede Gırnatalı âlimlerin yanında Mağribliler de öğretim faaliyetlerine katılmışlardır. Eski yapısından sadece mihraplı sağ kanat ayakta kalmıştır. Zaman içinde buradaki pekçok tezyînât ve hat levhalar çalınarak çeşitli müzelere götürülmüştür. Medresenin yapı kitâbesi Granada Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Kitâbedeki ifade şöyledir:
“Emera bi-binâi hâzihî’d-Dâra li’l-‘ilm cealehâllâhu istikâmeten ve nûran ve edâmehâ fî ulûmi’d-Dîni alâ’l-eyyâm, Emîrulmüslimîn ezallehû’llâhu bi-avnih, el-aliyyü eş-şehîr el-kerîm es-saîd et-tâhir er-refî’ el-hümâm es-sultân el-müeyyed Ebu’l-Haccâc Yûsuf İbnü’l-Aliyyi el-kerîm el-kebîr el-hatîr eş-şehîr el-mücâhid el-fâzıl el-âdil el-mukaddesi’l-arzî Emîri’l-müslimîn ve nâsıru’d-Dîn Ebî’l-Velîd İsmâîl b. Ferec b. Nasr, kâfâ’llâhu fî’l-İslâmi sanâi’ahû’z-zâkiye ve tekabbele a’mâlehû’l-cihâdiyye. Ve temme (zâlike) fî şehri Muharrem âme hamsîne ve seb’i-mietin.”
Türkçesi: “Bu ilim evinin (ki, Allah onu doğru yön ve nûr kılsın, onu dinî ilimlerde uzun yıllar dâim eylesin) yapımını, Müslümanların emîri (Allah onu yardımıyla gölgelendirsin), yüce, meşhur, cömert, mutlu, temiz, seçkin ve heybetli sultan, Allah tarafından desteklenmiş Ebu’l-Haccâc Yûsuf İbnü’l-Alî, cömert, büyük, tehlikeli, meşhur, mücâhid, faziletli, âdil, toprağı mukaddes, Müslümanların emîri ve Dîn’in yardımcısı Ebu’l-Velîd İsmail b. Ferec b. Nasr (Allah onun tertemiz işlerini İslâm’da mükâfat kılsın ve cihadla ilgili amellerini de kabul etsin). Ve bu bina 750 yılının Muharrem ayında (Mart/Nisan 1349) tamam olmuştur.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GIRNATA (Kültür ve Medeniyet)

Son Başşehir Gırnata'da Endülüs Medeniyetinden Kalan Eserler I (el-Hamrâ Saray Külliyesi )

GIRNATA (Tarih)