Son Başşehir Gırnata'da Endülüs Medeniyetinden Kalan Eserler IV ( Kasru Şennîl )



      Muvahhidler’in halîfesi Ebû Ya’kûb Yûsuf’un oğlu emîr es-Seyyid İshâk tarafından 615/1218 yılında yapılmış olan emîr köşkünün kalıntıları üzerine inşâ edilmiş bir köşktür. İlk yapıldığı yıllarda Kasru’s-Seyyid adıyla anılırdı. Nasrî emîrleri bu köşkü ziyafetler tertip etmek amacıyla kullanmışlardır.
        İspanya’daki Müslüman hükümranlığının son yıllarında burası, son emîr Ebû Abdullah es-Sağîr’in (Boabdil) annesi Âişe’nin ikâmetine ayrılan bir saraydı. Asıl yapının tek kulesinin geniş-enli saçaklarında kabartma işlemeler olan ahşap aynalıklı harika bir tavanı vardır. Ayrıca bu binanın alanı içinde, Mağribî günlerinden kalma bir tarihe rastlayan bir de şadırvanı bulunmaktadır.

Alcazar del Genil, an Almohad treasure, hidden in asphalt


     Yapı şehrin dışında, Şennîl Nehrinin (El Río Xenil, Genil, Singilis) sol yakasında kalmaktadır. İçinde Endülüs sanatından özellikle kemer unsurlarını barındırmaktadır. Kemerlerin üzerine “Ve Lâ Gâlibe illallâh” (Allah’tan başka gâlip olan yoktur) ibaresi nakşedilmiştir. Binanın içinde de çeşitli yerlerde şu ibareler yer almaktadır: “Azze li-mevlânâ es-Sultân” (Efendimiz Sultan aziz olsun), “el-hamdü lillâhi alâ ni’meti’l-İslâm” (İslâm nimeti için Allah’a hamdolsun), “min husni kelâmihî ve izzi ikrâmih” (O’nun güzel kelâmından ve ikrâmının şerefinden), “el-melikü’l-âdil el-murâbıt” (âdil ve alperen hükümdar).



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

GIRNATA (Kültür ve Medeniyet)

Son Başşehir Gırnata'da Endülüs Medeniyetinden Kalan Eserler I (el-Hamrâ Saray Külliyesi )

GIRNATA (Tarih)